

Karabük BİLSEM Öğrencileri TÜBİTAK 4001-B Programı Destekli "biKOZA" Projesiyle Ülkemizi Temsil Etti
Karabük BİLSEM Öğrencileri TÜBİTAK 4001-B Programı desteği ile hazırladıkları "biKOZA" Projesiyle NASA & FCTBG Growing Beyond Earth Sempozyumunda ülkemizi temsil etti.
Karabük Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerinden oluşan 78_BEYONDEARTH Takımı, NASA ve Fairchild Tropical Botanic Garden (FCTBG) iş birliğiyle düzenlenen Growing Beyond Earth (GBE) Öğrenci Araştırma Sempozyumu'na katılarak geliştirdikleri "biKOZA" projesini uluslararası bilim insanlarına sundu.
TÜBİTAK 4001-B Uluslararası Yarışma Katılımı programından hibe desteği alan takım, Fen Bilimleri Öğretmeni Hanife Kılıç danışmanlığında yürüttükleri çalışmalar kapsamında, ABD'den temin edilen bitki büyüme odasına alternatif olarak tasarladıkları "biKOZA" bitki büyüme kabinini tanıttı. Projenin geliştirilmesinde, Mars on Earth Project (MoEP) Kurucu Ortağı Ruha Uslu'nun mentorluğundan yararlanan öğrenciler, Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda önemli bir adım attı.
Uluslararası arenada Türkiye'yi temsil ettiler.
İl Millî Eğitim Müdürümüz Nevzat Akbaş, BİLSEM öğretmeni Hanife Kılıç ve öğrencileri Hasan Hüseyin Ünal, Muhammed Ali Telli, Osman Yiğit Akyol, Reyyan Çelik ve Öykü Nida Danacı'yı tebrik ederek, başarılarının devamını diledi. Akbaş, "Öğrencilerimizin NASA temsilcileriyle bilimsel çalışmalarını paylaşması ve uluslararası platformda ülkemizi temsil etmesi büyük bir gurur kaynağıdır. Bu deneyim, onların gelecekteki çalışmalarına önemli katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
"biKOZA" Nedir?
"biKOZA", uzay tarımı ve kapalı ortamlarda bitki yetiştirme teknolojilerine yönelik yenilikçi bir tasarım sunuyor. Proje, özellikle Mars ve benzeri zorlu koşullarda gıda üretimine katkı sağlamayı hedefliyor. Öğrenciler, bu çalışmayla bilim dünyasına katkı sunarken, aynı zamanda Türkiye'nin uzay ve tarım teknolojilerindeki yetkinliğini de gözler önüne serdi.